Karakter

De Wildeman van Zierikzee: vol karakter

De Wildeman is een pand vol verhalen. Burgemeesters, gefortuneerde ondernemers en medici. Zij bewoonden in de afgelopen eeuwen De Wildeman. Zodoende staat het pand bol van boeiende verhalen, anekdotes en mystiek. Hier is geschiedenis geschreven en De Wildeman voegt daar met haar fijnproeverij, mooidrinkerij en schoonslaperij graag nog een paar hoofdstukken aan toe.

Wildemannen…

Wikipedia – Wildemannen zijn vrijwel naakte, met eikenloof omgorde woestelingen. Ze worden getoond als schildhouders of figureren in het wapen van een gemeente, gebied of familie. Meestal dragen wildemannen een houten knots.

Historie ‘De Wildeman’

Inleiding gehouden op woensdagmiddag 2 april 2014 bij de opening van ‘De Wildeman’,
Havenplein 25 te Zierikzee door Huib Uil, gemeentearchivaris van Schouwen-Duiveland

In oirconden desen brieve besegelt met onssen zegelen in ’t jaer ons Heeren XVC ende twaelve up ten XXIIen dach van augustus’. Zo eindigt de akte die het startpunt vormt in de geschiedenis van dit pand.

De drie zegels die aan de akte hangen zijn vrijwel gaaf bewaard gebleven. Ze zijn van de schepenen die aanwezig waren bij de overdracht van dit huis. Een dergelijke transportakte was het eigendomsbewijs voor de nieuwe eigenaar. Pieter Witte Jacobszoon had het pand gekocht. In de akte wordt de naam van het pand onthuld: den Wildeman.

Klik hier voor een uitgebreide historie van het pand door Huib Uil, archivaris bij de gemeente Schouwen-Duiveland.

gevel

De Wildeman van Zierikzee ligt in het centrum van historisch Zierikzee, direct aan het Havenplein.

Zierikzee

Zierikzee, historische stad op het voormalige eiland Schouwen-Duiveland, aan de Oosterschelde in de Zeeland. Met maar liefst 568 monumenten binnen de stadsgrachten, een uniek middeleeuws stratenpatroon en het oudste nog spelende carillon van Nederland. Tegenwoordig is Zierikzee, met bijna 11.000 inwoners, de bestuurlijke zetel van de gemeente Schouwen-Duiveland. Beklim de imposante Sint Lievensmonstertoren, bezoek de havens of neem aan het havenhoofd even de tijd om bruinvissen en zeehonden te spotten. Ruik de zilte zeelucht en luister naar het geluid van de zeemeeuwen. Geniet in het sfeervolle centrum op een terrasje, proef de lokale heerlijkheden, dwaal door eeuwenoude straatjes, ontdek bijzondere boetiekjes en de vele ateliers. Geniet… van Zierikzee.

De omgeving

Op het voormalige eiland is veel bewaard gebleven uit vroeger tijden. Sporen van de verwoestende zee, van trotse bouwzucht, van in zichzelf gekeerde ringdorpjes, van armoede en rijkdom. Maar, ook voor onbezorgd toerisme is ruimte. De duinen, stranden en de opvallend vaak en uitbundig aanwezige zon nodigen uit tot lekker loom luieren. De badplaatsen ontvangen al die vakantiegangers met open armen, vertier en vermaak. In de bossen en imposante natuurgebieden achter de duinen (over)heerst de rust: de mensen die u er ontmoet zijn net als u vol stille verwondering over zoveel uniek natuurschoon.

Meer